ביטול טיסה עקב מזג אוויר
ביטול טיסה עקב מזג אוויר – האם מגיע לכם פיצוי?
מזג אוויר סוער – כגון סופות שלג, הוריקנים, ערפל כבד או סופת חול – עלול לגרום לביטול או עיכוב משמעותי של טיסות. מחד, בטיחות הטיסה היא ערך עליון, ומובן שחברות התעופה ורשויות התעופה לא ייקחו סיכון. מאידך, עבור הנוסע המתוסכל, עולה השאלה מה קורה עם הכסף או הפיצוי, שכן מדובר בנסיבה שלא בשליטת אף אחד.
במאמר הבא נבהיר כיצד מתייחס החוק לביטול טיסה עקב תנאי מזג אוויר קיצוניים, והאם הנוסע זכאי להחזר או לפיצוי.
האם מזג אוויר נחשב לכוח עליון?
- לרוב, כן: אם תנאי השטח אינם מאפשרים המראה או נחיתה בבטחה (למשל, שלג כבד שסוגר את המסלול, רוחות קיצוניות וכו’), מדובר בסיבה בטיחותית מובהקת.
- עדיין חובה לסייע: על החברה לספק לנוסעים מידע, לנסות למצוא חלופות (אם היעד הסופי פתוח), ולדאוג לשירותים בסיסיים בהמתנה ארוכה.
זכויות הנוסע במצב כזה
- החזר כספי: אם הטיסה בוטלה לגמרי ואתם מחליטים לא לטוס, אתם זכאים להחזר מלא על הכרטיס.
- טיסה חלופית: אם המצב משתפר תוך זמן סביר, החברה צריכה להציע לכם לטוס ברגע שמתאפשר, או למצוא חלופה דרך שדה תעופה סמוך.
- שירותי סיוע: מזון, שתייה, ואפילו מלון לילה במקרה של עיכוב ממושך. עם זאת, אם התנאים מאפשרים לחברה להכריז על אירוע חיצוני שאינו בשליטתה, לעיתים לא יינתן פיצוי נוסף על עוגמת נפש.
האם יש חריגים?
- היעדר תחזוקה: לעיתים חברה עלולה לטעון שמזג אוויר הוא הסיבה, אך מתברר שמטוסים אחרים טסו באותו זמן, והבעיה הייתה דווקא תקלה טכנית ספציפית במטוס שלא תוקנה. במקרה כזה, המזג האוויר אינו הגורם האמיתי, והנוסעים עשויים לטעון להפרת חובות החברה.
- תנאי מזג אוויר גבוליים: אם במדינה מסוימת יש פרוטוקול מגביל יותר (למשל, רמת ראות נדרשת גבוהה מאוד), לעומת שדה אחר שמאפשר פעילות. לעיתים זהו שיקול דעת מבצעי של החברה.
הוראה בדבר פטור מאחריות חברת התעופה נמצאת בסעיף 6(ה) לחוק 21 שירותי תעופה, הקובע:
בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן )ג(, נוסע שטיסתו בוטלה לא יהיה זכאי לפיצוי כספי כאמור בתוספת הראשונה, אם מפעיל הטיסה או המארגן הוכיח כי התקיים אחד מאלה:
(1) הטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו, וגם אם היה עושה כל אשר ביכולתו – לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות
מה לעשות בפועל?
- ודאו שהביטול אכן נובע ממזג האוויר: בדקו עם שדות תעופה סמוכים, או עם נוסעים אחרים ברשתות החברתיות, האם כלל הטיסות בוטלו או רק שלכם.
- תעדו הודעות מהחברה: בקשו מהם אישור בכתב שהביטול נובע ממזג אוויר, ואת ההצעות שלהם לפתרון המצב.
- בקשו סיוע: גם אם אין פיצוי כספי, מגיע לכם סיוע בסיסי במקרה של המתנה ממושכת.
פסק דין מרתק שנוסעים קיבלו פיצויים במקרה שבו נפגע מטוס ממכת ברק
ת”ק (י-ם) 32765-06-16 ברגר נ’ קרואטיה איירליינס, שם חויב מפעיל טיסה בפיצוי נוסעים במקרה שבו נפגע מטוס ממכת ברק, ונקבע שהיה על מפעיל הטיסה, בין היתר, לדאוג מראש לקיומם של מטוסים חלופיים ולאמצעי הגנה מפני התרחשות שכזו; ת”ק 62934-03-17 שריר נ’ אליטליה הפסיקה קבעה לא אחת כי נסיבות מיוחדות לא יוכרו בנקל”.
פסק דין נוסף בנושא זה הינו ת”ק 5329-10-20 שם טענה הנתבעת כי תנאי מזג אוויר קשים הביאו לביטולה של הטיסה, במקרה זה קבע בית המשפט כדלקמן:
“בענייננו, טוענת הנתבעת לתנאי מזג אוויר קשים אך לא פירטה מה היו התנאים. הנתבעת נסמכה על תיעוד פנימי שלה. גם אם אקבל מסמך זה כראיה, הרי שאין בו כדי לסייע לנתבעת מקום שלא הוצג מסמך אובייקטיבי בדמות אישור ו/או המלצת שדה התעופה שלא לקיים הטיסה ו/או נתונים על סגירת נמל התעופה להמראות מטוסים בשעות הרלוונטיות. די בכך, לטעמי, על מנת לשמוט את 7 הקרקע תחת טענתה של הנתבעת.”
“גם אם אניח כי אכן שרר מזג אוויר חריג, כנטען, הרי שלדידי לא עמדה הנתבעת להוכיח כי מדובר 10 היה במזג אוויר קיצוני ובלתי צפוי, שכן אף אם מזג האוויר הינו קשה, עדיין, שומה על חברת התעופה להיערך בהתאם, ואין היא פטורה במקרים כגון אלו מאחריות. בענייננו, הנתבעת לא הציגה כל ראיה קונקרטית לכך שמזג האוויר היה בלתי צפוי. זאת ועוד. הנתבעת גם לא הצביעה על כל פעולה שעשתה בכדי לנסות למנוע את ביטול הטיסה (ראו רת”ק 12149-12-18 אוקראינה בע”מ נ’ מירוז 14 ואח'”
במקרה זה הנתבעת לא הצליחה להוכיח כי מדובר במזג אוויר קיצוני וכי מדובר היה במזג אוויר לא צפוי, וכי היא נערכה ועשתה כל שביכולתה למנוע את ביטול הטיסה.
בת”א 17962-03-20טענה הנתבעת כי תנאי מזג אוויר קשים הביאו לביטולה של הטיסה, גם במקרה זה קבע בית המשפט כדלקמן:
“טענתה של עדת הנתבעת, כי מדובר היה במזג אוויר “חריג וקיצוני”, נטענה בעלמא, ולמעשה לא הובאה כל ראיה מטעם הנתבעת להוכחת טענה זו. ומכל מקום לא עמדה הנתבעת בנטל להוכיח שנקטה בכל האמצעים הסבירים למנוע את ביטולה של הטיסה. גם לעניין זה, המבחן הוא אובייקטיבי, ויש לבחון, באילו אמצעים סביר לדרוש מחברת תעופה לנקוט כדי לעמוד בתנאי סעיף החוק. … “לא עלה בידי הנתבעת להוכיח התקיימותן של נסיבות המקימות לה הגנה מכח סעיף 6(ה)(1) לחוק שירותי תעופה, ומכאן שהתובעים זכאים לתשלום הפיצוי הסטטוטורי הקבוע בחוק.“
סיכום ביטול טיסה עקב מזג אוויר
ביטולי טיסה עקב מזג אוויר קיצוני נמצאים ב”אזור האפור” של חוקי התעופה, בדרך כלל נחשבים לנסיבה קיצונית שהביאה לביטולה של הטיסה הפוטרת את החברה מתשלום פיצוי כספי. עם זאת, אתם עדיין זכאים להחזר על כרטיס הטיסה אם אין בכוונתכם להמתין, או לקבל טיסה חלופית ברגע שהדבר מתאפשר. כמו כן, החוק מחייב את החברה לדאוג לצרכים המיידים שלכם בזמן ההמתנה (ארוחות, לינה וכו’).
יתר על כן, לא כל טענה של מזג אוויר קיצוני תתקבל
מומלץ לעקוב אחרי מידע רשמי, לשמור על תיעוד ולוודא שהביטול אכן קשור באמת למזג האוויר, ולא לסיבה אחרת שחברה עלולה לנסות להסתיר.