סעיף 6 לחוק שירותי תעופה
המאמר מעודכן מיום 27.03.25
בשנת 2012 נחקק בישראל חוק שירותי תעופה, המוכר גם בשם חוק טיבי. חוק זה מסדיר את היחסים בין הנוסעים לבין חברות התעופה והוא חל על כל חברות התעופה שטסות מישראל ואל ישראל.
סעיף 6(א)(2) לחוק התעופה קובע:
(א) נוסע שהונפק לו כרטיס טיסה לטיסה שבוטלה, יהיה זכאי לקבל ממפעיל טיסה או מהמארגן הטבות אלה:
6.(א)(1) שירותי סיוע.
6.(א)(2) השבת התמורה או כרטיס טיסה חלופי, לפי בחירתו של הנוסע.
6.(א)(3) פיצוי כספי כאמור בתוספת הראשונה תלוי מרחק טיסה – כאשר מרחק הטיסה עד 2,000 ק”מ, כאשר מרחק הטיסה מעל 2,000 ק”מ עד 4,500 ק”מ, כאשר מרחק הטיסה מעל 4,500 ק”מ.
לפיכך, חזקה שהמחוקק, עת חוקק את הסיפא של סעיף זה, תוך עשיית שימוש במילים “או” ו- “לפי בחירת הנוסע”, לא השחית את מילותיו לחינם. בכך רצה המחוקק להעניק לנוסע שיקול דעת לבחור מבין שתי החובות אותן הטיל על מפעיל הטיסה.
פיצוי כספי לפי מרחק הטיסה
הפיצוי מחושב לפי מרחק הטיסה – ולא לפי מחיר הכרטיס או יעד התיירות:
עד 2,000 ק”מ – 1,440 ש”ח
בין 2,000 ל־4,500 ק”מ – 2,310 ש”ח
מעל 4,500 ק”מ – 3,460 ש”ח
לדוגמה: ביטול טיסה לברלין (כ 2,900 ק”מ) מזכה בפיצוי של 2,310 ש”ח.
לדוגמה: ביטול טיסה לקפריסין (כ 440 ק”מ) מזכה בפיצוי של 1,440 ₪
לדוגמה: ביטול טיסה לניו יורק (כ 9,200 ק”מ) מזכה בפיצוי של 3,460 ₪
על חברת התעופה להציע לכם כנוסעים שטיסתם בוטלה את הבחירה בין השבת כספם ובין כרטיס טיסה חלופי וזאת בניגוד להוראות סעיפים 3(א)(3) ו- 6(א)(2) לחוק הקובעים במפורש כי הבחירה בין השבת תמורה ובין כרטיס טיסה חלופי היא זכותו של הנוסע (ראו ת”ק 64571-12-22 כהן נ’ אל על).
הטיסה שלכם המריאה בעיכוב של עד 2-5 שעות ביחס למועד הנקוב בכרטיס הטיסה?
הנוסע יהיה זכאי לקבל מחברת תעופה שירותי סיוע כגון שיחת טלפון, מזון ומשקאות. אך לא קיימת לנוסע זכאות לפיצוי כספי בגין העיכוב בטיסה.
הטיסה שלכם המריאה בעיכוב של עד 5-8 שעות ביחס למועד הנקוב בכרטיס הטיסה?
הנוסע יהיה זכאי להשבת התמורה עבור כרטיס הטיסה או בחירת כרטיס טיסה חלופי, מזון ומשקאות, שיחות טלפון, ובמקרים חריגים אף לינה והסעה. אך לא קיימת לנוסע זכאות לפיצוי כספי בגין העיכוב בטיסה.
הטיסה שלכם המריאה באיחור של מעל 8 שעות ביחס למועד הנקוב בכרטיס הטיסה?
הטיסה תיחשב כ”טיסה שבוטלה” בהתאם לסעיף 1 לחוק שירותי תעופה. לפיכך, הנוסע יהיה זכאי לפיצוי כספי בגין העיכוב בטיסה.
סעיף 3.(א) לחוק התעופה קובע כי ההטבות לפי חוק זה הן:
(1) שירותי סיוע בלא תשלום, כמפורט להלן:
(א). “מזון ומשקאות בהתאם לזמן ההמתנה” (בחוק זה – מזון ושתייה).
(ב) “אירוח בבית מלון אם נדרשת שהייה של לילה אחד או יותר או אם נדרשת שהייה ארוכה מהשהייה שתכנן הנוסע” (בחוק זה – שירותי לינה).
(ג) “שירותי הסעה בין שדה התעופה לבית המלון בו שוהה הנוסע”….
(ד) “שתי שיחות טלפון, וכן משלוח הודעה באמצעות פקסימיליה או דואר אלקטרוני לפי בחירת הנוסע” (בחוק זה – שירותי תקשורת).
החזר כספי או טיסה חלופית
אם לא ניצלתם את כרטיס הטיסה – מגיע לכם החזר מלא. לחלופין, תוכלו לבחור בטיסה חלופית ליעד – על חשבון החברה.
שירותים נלווים
גם ללא פיצוי – אתם זכאים לשירותים חשובים בזמן ההמתנה:
- ארוחות ושתייה
- גישה לתקשורת (טלפון, אינטרנט)
- לינה והסעה במקרה של לילה נוסף
- עזרה מיידית במקום על ידי נציגי החברה
בנוסף, בית המשפט רשאי לפסוק לנוסע שהונפק לו כרטיס טיסה פיצויים שאינם תלויים בנזק (פיצויים לדוגמה), סכום שלא יעלה על 11,540 ₪ אם מצא כי נעשה ביודעין על ידי מפעיל טיסה או מארגן שללו ביודעין את שירותי הסיוע וההטבות מנוסעים.
הטלת אחריות חמורה על מפעיל הטיסה, תוך הפחתת המשקל שיינתן לעלות האמצעים למניעת ביטול הטיסה, מוצדקת לאור שיקולים של מדיניות משפטית ראויה. ראשית, מפעיל הטיסה הוא מפזר נזק טוב יותר מהנוסעים (ראו, גלעד, בעמ’ 1174). שנית, כלל שלפיו הפטור מתשלום הפיצוי הוא מצומצם מקטין את עלויות ההתדיינות, ואף עשוי לייתר את ההתדיינות מלכתחילה (גלעד, עמ’ 1183). שלישית, היחסים בין הנוסע למפעיל הטיסה אינם נזיקיים טהורים, שכן בבסיסם ניצב חוזה (גלעד, עמ’ 1177). עוסקים אנו בחובתו החוזית של מפעיל הטיסה להביא את הנוסע למחוז חפצו במועד, וכידוע בדיני החוזים האחריות המוטלת היא מוחלטת. רביעית, ככלל המידע בדבר הנסיבות שהובילו לביטול הטיסה ועלות האמצעים למניעתן מצויות בידי מפעיל הטיסה, כך שלכל הפחות מוצדק להטיל את נטל השכנוע על כתפיו. חמישית, בל נשכח שלהחמרת האחריות של מפעיל הטיסה נלווה צדו השני של המטבע, והוא תקרת הפיצוי הקבועה בחוק שירותי תעופה והחשיפה הכלכלית המתוחמת של חברת התעופה. יש בתקרת הפיצוי תחת משטר האחריות החמורה כדי לאזן ולמתן את ההשלכה של ההסדר בחוק על מפעיל הטיסה (ראו גם ת”ק 26249-09-13 פיסקה 6.5).
האם בכל מקרה שהטיסה בוטלה תהיו זכאים לפיצוי?
בחוק שירותי תעופה נקבעו נסיבות לפיהן נוסע שטיסתו בוטלה לא יהיה זכאי לפיצוי כספי (1) הטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו, וגם אם היה עושה כל אשר ביכולתו, לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות. (2) הטיסה בוטלה בשל שביתה או השבתה מוגנות (3) הטיסה בוטלה כדי למנוע חילול שבת או חג. במידה והנוסע קיבל הודעה על עיכוב הטיסה או ביטולה מעל 14 ימים מראש (5) במידה ועברתם את מגבלת ההתיישנות, היינו, מעל 4 שנים מיום ביטולה או עיכובה של הטיסה (6) במידה ומדובר בטיסה שבוטלה בין התאריכים 01.03.2020 -16.07.2021 בשל משבר הקורונה (7) במידה ונוסעים בחרו לקבל כרטיס טיסה חלופי אך הגיעו ליעד באיחור. הכל כאמור תלוי במקרה שלכם ותלוי במשתנים רבים כגון מרחק הטיסה ומספר השעות שאיחרתם אל היעד משעת ההגעה המקורית.
באילו מקרים לא מגיע פיצוי?
פיצוי כאמור יינתן, אלא אם יוכיח מפעיל הטיסה כי הוא פטור מתשלום, בנסיבות המנויות בסעיף 6(ה)(1) לחוק, ורק עם התקיימותם של שלושה תנאים, המצטברים זה לזה. המחוקק פטר את מפעיל הטיסה מחובתו לשלם פיצוי כספי לנוסע שטיסתו בוטלה בהתקיימותם של שלושה תנאים: הימצאותן של “נסיבות מיוחדות” שהביאו לביטול הטיסה, שנסיבות אלו “לא היו בשליטתו” של מפעיל הטיסה, ואם בכך לא די, תנאי נוסף הוא ש “גם אם היה עושה כל אשר ביכולתו לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות.
כלומר, חברת התעופה פטורה מתשלום פיצוי אם תוכיח שהביטול נגרם בשל “נסיבות מיוחדות” שלא היו בשליטתה, מדובר במקרים כגון:
- מזג אוויר קיצוני (שלג, סערות, ערפל)
- בעיות ביטחוניות
- שביתה בלתי צפויה (צוות או שדה – לא גורף – תלוי אם מדובר בשביתה מוגנת)
- הגבלות ממשלתיות או מגפה.
אבל – גם במקרים אלו אתם עדיין זכאים לשירותים ולסיוע מלא.
נוסעים שמכירים את הזכויות שלהם – פשוט מקבלים יותר. אל תוותרו על פיצוי, החזר או שירות שמגיע לכם לפי החוק. תיעוד נכון, פנייה מסודרת וליווי משפטי במידת הצורך – הם המפתח להצלחה מול חברות התעופה.
רוצים לבדוק מה מגיע לכם? פנו אלינו לבדיקת זכאות מהירה, ללא התחייבות. עורך דין תעופה