פיצוי על עיכוב בהגעת מזוודה – מה עושים כשהכבודה מאחרת?
המאמר מעודכן מיום 26.03.25
המזוודה לא הגיעה? כך תקבלו פיצוי על עיכוב כבודה בטיסה
במאמר זה נעסוק בשאלות כגון: כבודה באיחור, פיצוי על מזוודה שניזוקה בטיסה או מזוודה שאבדה – מה עושים? עיכוב בקבלת מזוודה – פיצוי כספי אפשרי? פיצוי על איחור בכבודה ועוד.
עיכוב בקבלת מזוודה יכול להיות מטרד אמיתי, במיוחד כשלנוסע אין ברשותו דברי לבוש או ציוד חיוני. אמנת מונטריאול והחוק הישראלי מאפשרים לקבל פיצוי על הוצאות סבירות שנגרמו עקב העיכוב, וזאת בכפוף להצגת קבלות ושמירת תיעוד של האירוע. פיצוי על נזקים עקיפים (כמו פגישה עסקית שהוחמצה) פחות וודאי, אך עדיין אפשר לנסות להוכיח את הקשר הסיבתי. העיקר הוא לפעול מהר, לשמור על קור רוח ולהסדיר את העניין מול החברה בהליך מסודר.
חוק טיבי והמשק הישראלי: חוק שירותי תעופה עוסק בעיקר בעיכובי וביטולי טיסות, ולא מגביל או מתייחס ישירות לנזקי כבודה. במקרים אלה, אמנת מונטריאול וחוק התובלה האווירית הם המקורות המשפטיים העיקריים.
המסגרת הנורמטיבית הרלוונטית בנושא זה מושתתת על הוראות חוק התובלה האווירית, התש”ם-1980 (להלן: “חוק התובלה האווירית“). חוק זה החיל בישראל את אמנת ורשה מ- 12.10.1929 ואת הפרוטוקול המתקן שלה – פרוטוקול האג מ- 28.09.1955. מאוחר יותר העניק החוק בשנת 2011 תוקף חוקי לאמנה לאיחוד כללים מסוימים בדבר תובלה בין-לאומית באוויר, שנחתמה במונטריאול ביום 28.05.1999 (להלן: “אמנת מונטריאול“).
סעיף 10 לחוק התובלה האווירית קובע: “אחריותו של המוביל, עובדיו וסוכניו לפי חוק זה לנזק, לרבות לנזק שנגרם עקב מותו של נוסע, תבוא במקום אחריותו לפי כל דין אחר, ולא תישמע כל תביעה לפיצוי על אותו נזק שלא על פי חוק זה, תהא עילתה הסכם, עוולה אזרחית או כל עילה אחרת ויהיו התובעים אשר יהיו.”
כעולה מלשון סעיף 10 לחוק התובלה האווירית, הסעיף קבע את כלל ייחוד העילה ופטור מאחריות לפי דינים אחרים. מקום בו כבודה לא הגיעה ליעודה חלה אמנת מונטריאול, המסדירה את אחריותו של מוביל אווירי ואשר הוענק לה כאמור תוקף חוקי במסגרת חוק התובלה האווירית.
אמנת כמונטריאול קובעת מגבלה של סכום פיצויי במקרה של איחור או אובדן של כבודה (1,131 זכויות משיכה מיוחדות לנוסע – 1,800 דולרים לכל נוסע).
לפיכך, אין מחלוקת בדבר אחריותן של חברות התעופה על מקרים כגון איחור בהגעת כבודה, נזק לכבודה, אובדן כבודה ועוד. לכן, המחלוקת שנותרה להכרעת בית המשפט היא בקביעת שיעור הפיצוי שיש לפסוק עבור הסעד הנ”ל.
פסקי דין בנושא אובדן כבודה, איחור בקבלת כבודה, נזק לכבודה ועוד
ת”ק 14290-03-17 פלישר נ’ איבריה איירליינס מצא בית המשפט בהתנהלות הנתבעת טעם לפגם, ופסק כי הנתבעת לא שקדה באופן ראוי על השבת המזוודה לתובעים במהירות רצויה, והמזוודה הושבה ימים רבים לאחר מכן, ללא כל הסבר משכנע. התובעים תיארו שירות מזלזל בפנייתם, אשר אילץ אותם לפנות חזור ושנה לנתבעת בניסיון לברר מה עלה בגורל המזוודה, ולבזבז מזמן חופשתם בניסיון להבין להיכן נשלחה. במקרה זה חייב בית המשפט את הנתבעת בסך של 4,000 ₪ עבור החזר הוצאותיהם של התובעים, ובסך של 5,000 ₪ בגין עוגמת נפש, ובהוצאות משפט בסך של 500 ₪
הערעור על פסק הדין (23465-07-17) של איבריה איירליינס נדחה על ידי כב’ השופטת רביד אשר קבעה כי על פי ההלכה המחייבת בישראל, אכן ניתן לפסוק לנוסעים “פיצוי בגין נזק נפשי ועוגמת נפש במופרד וללא קשר לקיומו של נזק גופני”, והותירה את פסק הדין שניתן על-ידי בית משפט תביעות קטנות על כנו. יוער, כי לעמדה זו הצטרף גם כב’ השופט שנלר שפסק כי: “מקובלת עלי המסקנה לפיה מחד גיסא תוכר אותה עוגמת נפש כתוצאה מהעיכוב, ומאידך גיסא, גם האמור כפוף לתקרת הפיצוי… ” בהמשך לכך ציין כב’ השופט שנלר: “כי לעיתים הנזק “הנפשי” דהיינו אותה עוגמת הנפש בגין איחור, עולה עשרות מונים מעיכוב של העדר כבודה וכד’ ואין מקום כי מוביל שלא הצליח לעמוד בנטל הפוטרו מאחריות לא יפצה את הניזוק בגין עוגמת הנפש, אך כאמור תוך מקבלת תקרת הפיצוי”.
ת”ק 56100-01-18 בלום ואח’ נ’UKRAINIAN AIRLINES , סקר בית המשפט את הפסיקה בסוגיית פיצוי בגין עוגמת נפש במסגרת חוק התובלה האווירית ופסק כי “בשאלת הזכות לתבוע פיצוי בלתי ממוני בגין עוגמת נפש במקרה דנא אין לי אלא לצרף, בכל הכבוד, את דעתי לדעת פוסקים קודמים בעניין זה, אשר קבעו כי שלילת פיצויים עונשיים ופיצויים לדוגמה בסעיף 29 לאמנת מונטריאול אין בה כדי לשלול פסיקת פיצוי בגין עוגמת נפש” … “זאת בהעדר כל הוראה באמנה המגבילה את טיבם של ראשי הנזק בני הפיצוי, להבדיל מסכום הפיצוי המרבי (ראו בר”ע 2630/04 איבריה נ’ בן עזר, ע”א 1346/05 איבריה נ’ ד”ר לורבר ואח’, תל”א 14968/09, ת”ק 4420-12-14 כהן ואח’ אייר פראנס, ת”ק 47879-05-15 ארצי נ’ לופטהנז
מה לעשות ברגע שאתם נמצאים בסיטואציות מסוג זה?
דיווח מידי בשדה התעופה: גשו לדלפק שירות אבדות ומציאות (Lost & Found) או לשירות חברת התעופה, מלאו דו”ח נזק (Property Irregularity Report – PIR). המסמך הזה חשוב מאוד לתביעות עתידיות.
תיעוד צילומי: במידה והכבודה ניזוקה עליכם לצלם את הכבודה מכל הכיוונים, שמרו קבלות אם יש צורך בתיקון או החלפה.
פנייה לחברת התעופה בכתב: שלחו להם מייל עם כל הפרטים, כולל התמונות והדו”ח. ציינו הערכת עלות התיקון או החלפת המזוודה.
תקרת האחריות: אם המזוודה שווה הרבה מעבר לתקרה שהאמנה קובעת, ייתכן שלא תקבלו את מלוא הסכום, אלא אם הצהרתם מראש על שווי גבוה ושילמתם על כך.
כיצד לשפר את הסיכוי לקבל פיצוי מלא?
שמרו קבלות: אם רכשתם מזוודה איכותית, או מוצרי צריכה בסיסיים שמרו את הקבלות, כדי להוכיח את שוויה האמיתי.
דיווח מידי: אם תדווחו על הנזק רק בבית, ימים אחרי הנחיתה, חברת התעופה עלולה לטעון שאין הוכחה שהנזק התרחש בטיסה.
עקבו אחר תשובת החברה: במידה וההצעה לא מספקת אתכם, אפשר לנסות משא ומתן נוסף. לעיתים פנייה רשמית מעו”ד עוזרת.
טיפים למניעת עוגמת נפש
הדבקת תג עם פרטים: ציינו על המזוודה פרטים מזהים (שם, טלפון, כתובת מייל), בנוסף ניתן לרכוש בכמה עשרות שקלים Smart Tag, זה עשוי להקל על איתורה אם תסתובב ללא נמען.
חלוקת חפצים: אם אתם טסים כמשפחה או זוג, חלקו את החפצים בין המזוודות כדי שבמקרה שאחת תאבד, לא תאבדו את כל הבגדים.
גניבת חפצים מהמזוודה
מקרה חמור יותר של נזק לכבודה הוא “גניבת חפצים מהמזוודה“. לעיתים, נוסעים מגלים בהגיעם ליעד שחפצים יקרי ערך נעלמו מהמזוודה. השאלה הגדולה היא: “מי אחראי?” והאם ניתן לדרוש פיצוי מלא מחברת התעופה או משדה התעופה?
האם חברת התעופה אחראית לגניבות בכבודה?
עיקרון האחריות: אמנת מונטריאול קובעת שחברת התעופה אחראית לנזק או אובדן כבודה בזמן שהיה ברשותה (כלומר, מהרגע שמסרתם את המזוודה בדלפק ועד לרגע שהיא על המסוע ביעד).
גניבה בחלל השדה: אם מתברר שעובדים בשדה התעופה או בנמל מעבר היו מעורבים בגניבה, עדיין האחריות נופלת על המוביל האווירי כלפי הנוסע, בכפוף לתקרת הפיצוי.
חריגים: אם החזקתם חפצי ערך גבוהים במיוחד, לפעמים החברות מסייגות את האחריות עליהן, בטענה שהייתם אמורים לקחתם בתיק היד או להצהיר מראש על ערך גבוה. מומלץ שלא לארוז פריטים יקרי ערך במזוודה כגון מסמכים חשובים, מחשבים ניידים, תכשיטים יקרים – מוטב לקחת כמטען יד.
צילום תכולה: צילום של תוכן המזוודה לפני האריזה עשוי לעזור להוכיח את מה שהיה בפנים, למרות שזה לא תמיד נדרש.
הצהרה מראש על ערך גבוה: אם בכל זאת יש ציוד יקר, חלק מהחברות מאפשרות הצהרה מראש על ערך גבוה ותשלום ביטוח נוסף, כך שתוכלו לקבל פיצוי מעבר לתקרת האמנה.
ביטוח נסיעות: פוליסות מסוימות מאפשרות קבלת פיצוי מידי עקב איחור בהגעת כבודה (למשל 200 דולר על 12 שעות איחור). בדקו את התנאים בפוליסה שלכם.
טיפים חשובים
היו הגיוניים: אם קניתם בגדים יוקרתיים ללא פרופורציה, החברה עלולה לטעון שיכולתכם להסתפק בביגוד זול יותר, ולכן לא תסכים להחזיר את מלוא העלות.
זמן העיכוב: לרוב, עיכוב של שעתיים–שלוש לא מזכה בפיצוי, אבל עיכוב של יום שלם או יותר בהחלט עשוי להצדיק תביעת הוצאות.
סיכום פיצוי על עיכוב בהגעת מזוודה
אובדן מזוודה מעורר כעס ובלבול, אך יש נוהל ברור להתמודדות: דיווח מידי, מעקב באמצעות מספר PIR ושמירה על קשר עם חברת התעופה. אמנת מונטריאול וחוקי תעופה מקומיים מגדירים את גובה הפיצוי, שיש לו תקרה, ולכן אם יש לכם חפצים יקרי ערך, מוטב לבטח אותם או לקחתם במטען היד. אם המזוודה לא נמצאת בתוך פרק הזמן הקצוב, תוכלו לדרוש פיצוי כספי על אובדן סופי, הכולל לעיתים גם הוצאות ביגוד חירום ובסיסי שהוצאתם בזמן ההמתנה. כדי לממש את זכאותכם, חשוב לפעול מיידית בשדה התעופה, למלא דו”ח נזק ולפנות בכתב לחברת התעופה עם כל התיעוד. זכרו שתקרת הפיצוי מוגבלת, ולכן אם אתם נוסעים עם ציוד יקר ערך, שקלו להצהיר על ערך גבוה מראש או לרכוש ביטוח מטען ייעודי.