רישום יתר (Overbooking) הוא פרקטיקה מוכרת בענף התעופה, המוסדרת בחוק שירותי תעופה. חוק טיבי מכיר בלגיטימיות של התופעה אך מחייב את חברות התעופה לפעול לפי פרוטוקול מוגדר ולפצות נוסעים שנפגעו מכך.
החברה מחויבת להציע למתנדבים מהטיסה לוותר על מקומם בתמורה לפיצוי. אם לא נמצאו מתנדבים, היא “מסרבת להטיס” את הנוסע/ים. במצב כזה, הנוסעים זכאים לפיצוי מידי, כיוון שלא היו הגורם שהביא למצב. הסכומים דומים לאלו של ביטול טיסה.
חוק טיבי (חוק התעופה) מסדיר את הנושא בסעיף 5 הקובע: (א) מפעיל טיסה או מארגן המסרב להטיס נוסע שהונפק לו כרטיס טיסה, לרבות בשל רישום יתר, יפנה תחילה אל הנוסעים הרשומים בטיסה ויבדוק אם יש ביניהם נוסע המוכן לוותר על מקומו בטיסה בתמורה שתוסכם בין אותו נוסע למפעיל הטיסה או למארגן… (ב) נוסע שמפעיל טיסה או מארגן סירב להטיסו ולא הסכים לוותר על מקומו בטיסה בתמורה מוסכמת כאמור בסעיף קטן (א), זכאי לקבל ממפעיל הטיסה או מהמארגן שירותי סיוע ופיצוי כספי כאמור בתוספת הראשונה, וכן לפי בחירת הנוסע – השבת תמורה או כרטיס טיסה חלופי.”
מה גובה הפיצוי לנוסע שלא הועלה לטיסה בגלל רישום יתר / אוברבוקינג?
נוסע שעלייתו לטיסה סורבה עקב רישום יתר אובר בוקינג (Overbooking) זכאי לפיצוי כספי מחברת התעופה, וזאת בנוסף לשירותי הסיוע והבחירה בין החזר לטיסה חלופית שעל חברת התעופה להציע לו.
אחיד ואינו תלוי במחיר הכרטיס, אלא במרחק האווירי בין נקודת המוצא ליעד הסופי. להלן הטבלה המרכזת את סכומי הפיצוי העדכניים:
מרחק הטיסה | גובה הפיצוי הכספי (בקירוב) | דוגמאות ליעדים (מישראל) |
עד 2,000 ק”מ | 1,440 ₪ | אתונה, לרנקה, רודוס |
מעל 2,000 ק”מ ועד 4,500 ק”מ | 2,310 ₪ | ברלין, לונדון, פריז, רומא |
מעל 4,500 ק”מ | 3,460 ₪ | ניו יורק, בנגקוק, טורונטו |
הפיצוי אמור להיות משולם תוך 45 ימים ממועד פנייתכם בכתב לחברה
חברת התעופה מחויבת לחפש מתנדבים שיוותרו על מקומם בטיסה עקב אוברבוקינג?
כן, בהחלט. סעיף 5(א) לחוק שירותי תעופה מחייב את חברת התעופה, לפני סירוב להעלות נוסע עקב רישום יתר אובר בוקינג, לפנות תחילה לנוסעים באותה טיסה ולנסות לאתר מתנדבים שיהיו מוכנים לוותר על מקומם בתמורה להטבה מוסכמת. זו חובה חוקית, ועל חברת התעופה מוטל הנטל להוכיח שאכן ביצעה פנייה כזו באופן סביר לכלל הנוסעים הרלוונטיים לפני שכפתה על נוסע לא לעלות לטיסה. אי ביצוע או אי הוכחת החיפוש אחר מתנדבים מהווה הפרה של החוק.
האם ניתן לקבל פיצוי נוסף מעבר לפיצוי הרגיל על אוברבוקינג?
כן, במקרים מסוימים. סעיף 11 לחוק שירותי תעופה מאפשר לבית המשפט לפסוק “פיצוי לדוגמה” (בסכום שיכול להגיע עד כ-11,540 ₪. במידה וחברת התעופה הפרה הוראות מהותיות בחוק, למשל: לא חיפשה מתנדבים כנדרש לפני סירוב ההעלאה, לא סיפקה את שירותי הסיוע המגיעים לנוסע (מזון, שתייה, לינה וכו’), גרמה לנוסע נזקים עקיפים כגון הוצאות תחבורה/לינה/מזון ועוד או כאשר לא אפשרה לנוסע לבחור בין קבלת החזר כספי לבין קבלת כרטיס טיסה חלופי.
האם אפשר לתבוע גם נזקים מיוחדים שנגרמו לי?
כן, החוק מאפשר דרישה להחזר של נזקים נוספים אם אתם מסוגלים להוכיח אותם. למשל, אם הזמנתם מראש מלון ביעד והפסדתם לילה שתומחר על ידי המלון, אז ייתכן שתוכלו להציג קבלה ולהתווכח שתקבלו בחזרה גם את ההוצאה הזו. עם זאת, לא תמיד זה יתקבל בבית המשפט, ובכל מקרה זה נפרד מהפיצוי הבסיסי הקבוע. הדבר תלוי מאוד בשאלה אם אפשר היה לבטל את המלון או לצמצם את הנזק.
פסקי דין לדוגמה
ת”ק (תל-אביב-יפו) 5041-06-20 נגד טורקיש איירלינס . במקרה זה הנתבעת חויבה לשלם לתובע 3,130 ₪ כאמור בתוספת הראשונה כפיצוי על הסירוב להטיסו, וכן פיצויים לדוגמה בסך 6,000 ₪. בנוסף חויבה הנתבעת לשלם לתובע גם הוצאות משפט בסכום של 650 ₪ (הסכום כולל את האגרה ששולמה).
מדובר בפסק דין מרתק, מומלץ קריאה, כאשר השאלות המשפטיות המרכזיות שנידונו בפסק הדין הנ”ל הן: סירוב להטיס נוסע עקב רישום יתר (Overbooking),האם הנתבעת עמדה בחובותיה החוקיות בעת סירוב העלאת הנוסע לטיסה? האם בוצעו הליכי הפניה והתייעצות עם נוסעים אחרים כנדרש בחוק? היקף האחריות החוקית של חברת התעופה, מה הם גבולות האחריות על פי חוק שירותי תעופה? כיצד מיושמות הוראות החוק במקרה של סירוב להטיס? זכויות הנוסע הנפגע, אילו פיצויים מגיעים לנוסע שנמנעה ממנו הטיסה? מה הם השיקולים בקביעת גובה הפיצויים? עוגמת נפש והשלכותיה המשפטיות, האם ניתן לתבוע פיצוי בגין עוגמת נפש מעבר לפיצוי הקבוע בחוק? מהם גבולות הפיצוי בגין חוויה שלילית?
החובה של חברות התעופה לנסות לאתר מתנדבים
בת”ק (ירושלים) 8428-03-17 נגד פגסוס ואיבריה נקבע כי הנתבעת לא מילאה אחר חובתה ולא טענה ו/או לא הוכיחה כי מילאה אחר חובתה לבדוק עם הנוסעים האחרים באם יש מי מהם אשר מוכן לוותר על מקומו בטיסה”
במקרה זה בית המשפט פסק לזכות התובע 1 פיצוי נוסף בסך 2,500 ₪ (על אף הפיצוי שכבר קיבל מחברת התעופה 600 אירו). בנוסף, חויבה הנתבעת 2 (איבריה) בהוצאות התובע בסך 500 ₪. הנימוקים העיקריים להחלטה זו היו בין השאר משום שהנתבעת 2 (איבריה) התרשלה בשני עניינים מהותיים: א. לא יידעה את התובע על “רישום יתר” בליסבון מראש ב. סירבה להחליף כרטיס טיסה עם נוסעים אחרים שהסכימו. בנוסף, הנתבעת 1 (פגסוס) לא נמצאה אחראית, שכן היא פעלה לסייע לתובעים ככל יכולתה. לתובע 1 נפסק פיצוי נוסף בגין עוגמת נפש והטרחה שנגרמה לו.
זכויות הנוסעים
תק (באר שבע) 16268-04-23- מלכה נגד השטיח המעופף שם נקבע כי “במקרה דנן, אין מחלוקת כי התובעים התייצבו לטיסה בזמן, אולם בפועל, לא הורשו לעלות לטיסה… החוק כתוב ‘לרבות’, והסירוב בעינו עומד: בפועל התובעים הגיעו לשדה, ולא אפשרו להם לעלות למטוס. בית המשפט קיבל את התביעה העיקרית של התובעים נגד חברת “השטיח המעופף” ונקבע כי הנתבעת תשלם לתובעים סך כולל של 7,319 ₪. הסכום כלל את השבת עלות החבילה, פיצוי בגין ביטול טיסה, הוצאות נסיעה וחניה, פיצויים לדוגמה בסך 2,000 ₪, הוצאות משפט בסך 1,000 ₪.
נימוקים עיקריים במתן פסק הדין הנ”ל: הנתבעת היא “מארגן טיסה” האחראי כלפי הלקוחות, לא סופק מענה ראוי לתובעים לאחר שלא הורשו לעלות לטיסה, החברה לא הוכיחה כי עשתה את כל המוטל עליה למנוע את ביטול הטיסה.
דוגמאות לפסקי דין נוספים
ת”ק 45500-01-17 נגד בריסל איירליינס במקרה הנ”ל חויבה הנתבעת לשלם לתובע סך של 1096 ₪ בגין ההטבות להן זכאי התובע מאת הנתבעת בהתאם לחוק. פיצויים לדוגמה בסך של 2500 ₪, אגרת בית משפט כפי ששולמה בסך של 100 ₪, ושכר בטלת התובע בסך של 500 ₪.
ת”ק 55162-06-22 נגד השטיח המעופף שם טענה הנתבעת כי רישום יתר הינו דבר קיים וידוע בחברות תעופה בכל העולם וזאת לפי חוקי יאט”א (ארגון חברות התעופה הבינלאומי), כשעל חברות התעופה במקרה זה חלה חובה לפצות את הנוסע שטיסתו בוטלה או למצוא לו טיסה חלופית ללא עלות ותוך זמן סביר. במקרה זה, חויבה נתבעת תשלם לתובעת פיצוי בסך 12,710 ש”ח (2,120 ש”ח בגין ביטול הטיסה, כהוראת סעיף 6(א) והתוספת הראשונה לחוק), ו-10,590 ש”ח כפיצויים לדוגמה, בהתאם לחומרת התנהלות ולסכום המקסימלי הקבוע בסעיף 11(א) לחוק), בתוספת הוצאות משפט בסך 500 ש”ח ואגרת בית המשפט, כפי ששולמה, בסך 283.6 ש”ח. בסה”כ חויבה הנתבעת לתובעת סך של 13,493 שקלים.
ת”ק 18660-10-22 נגד ארקיע נקבע כי התובע זכאי לפיצוי כספי ולשירותי סיוע בשל ביטול הטיסה, בהתאם לחוק שירותי תעופה. במקרה זה חויבה הנתבעת לשלם לתובע סך של 4,500 ₪ בתוספת הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה. סכום זה כולל את עלות המלון בסך של 364 ₪ לפי סעיף 11(א) לחוק שירותי תעופה. כמו כן, הנתבעת תישא בהוצאות התובע בסך של 500 ₪. סה”כ תשלם הנתבעת לתובע סך של 5,000 ₪.
סיכום רישום יתר – Overbooking – אובר בוקינג
החוק מחייב פרוטוקול מסודר של פנייה למתנדבים תחילה, ומבטיח זכויות ופיצויים לנוסעים שנדחו מהטיסה.
במידה סירבו להעלות אתכם לטיסה חברת התעופה מחויבת:
- לפנות תחילה לנוסעים ולבקש מתנדבים
- להציע פיצוי מוסכם למתנדבים
- לספק שירותי סיוע לנוסעים שנדחו
- להציע כרטיס חלופי או החזר כספי
- זכויות הנוסע כוללות:
- פיצוי כספי על פי התוספת הראשונה לחוק
- שירותי סיוע (כגון מזון, לינה והסעות במקרה הצורך)
- בחירה בין החזר כספי או טיסה חלופית
סיום
המפתח הוא להבין היטב את החוק והעיקרון שמאחוריו. בפעם הבאה שאתם עולים על טיסה, מוטב שתדעו: אם הדברים לא הולכים כמתוכנן, בידכם הכלים המשפטיים הדרושים כדי להבטיח שלא תישארו ללא מענה או החזרים. תכירו את הכללים הבסיסיים, הסיכוי שלכם לקבל פיצוי הוגן והטבות רלוונטיות גבוה פי כמה מכפי שהיה בעבר.
זכרו: גם אם משהו ישתבש בדרך, אתם לא לבד, אני כאן בשביל לעזור לכם ולתת לכם כלים שיעזרו לכם לצלוח את הסיטואציה ולמזער את הנזק.
אין לראות במאמר זה ייעוץ משפטי מחייב. בכל מקרה של ספק, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי