נזק לכבודה/ איבוד כבודה – פיצוי בגין איבוד מזוודה
דף הבית » נזק לכבודה/ איבוד כבודה – פיצוי בגין איבוד מזוודה
פיצוי בגין איבוד כבודה – מהו הפיצוי שניתן לקבל במקרה והמזוודה בטיסה שלכם אבדה?
אין ספק שמקרים כגון איבוד מזוודה או איחור בקבלת המזוודה יכולים לגרום לעוגמת נפש רבה, אשר מתבטאת לעיתים באי נוחות, התעסקות מיותרת בדאגה, ביטול זמנכם מהחופשה, רכישת ביגוד או אולי חלילה אובדן של ציוד אישי יקר.
האם אתם זכאים לפיצוי בעקבות איחור בקבלת המזוודה או בעקבות אובדן המזוודה?
המסגרת הנורמטיבית בנושא זה מושתתת על הוראות חוק התובלה האווירית, התש”ם-1980 (להלן: “חוק התובלה האווירית“). חוק זה החיל בישראל את אמנת ורשה מ- 12.10.1929 ואת הפרוטוקול המתקן שלה – פרוטוקול האג מ- 28.09.1955. מאוחר יותר העניק החוק בשנת 2011 תוקף חוקי לאמנה לאיחוד כללים מסוימים בדבר תובלה בין-לאומית באוויר, שנחתמה במונטריאול ביום 28.05.1999 (להלן: “אמנת מונטריאול“).
האחריות לכבודה קבועה בסעיף 18(1) לאמנה, כדלקמן:
“…המוביל אחראי לנזק שנגרם במקרה של השמדה, אובדן או נזק לכל כבודה רשומה, אם האירוע שגרם לנזק שנגרם כך התרחש בזמן ההובלה באוויר…”.
באשר לנזק כתוצאה מאיחור קובע סעיף 19 לאמנה:
“המוביל יישא באחריות לנזק שנגרם מחמת איחור בתובלה אווירית של נוסעים, כבודה או טובין”.
לפי סעיף 18(2) לאמנה, הובלה באוויר מורכבת מפרק הזמן שבו מצויים הכבודה או המטען באחריות המוביל בין אם בנמל התעופה או במטוס או במקרה של נחיתה מחוץ לנמל התעופה – בכל מקום שהוא.
לאור האמור באמנה, הרי שהמוביל הוא האחראי לכבודה מרגע שנמסרה לידיו אף אם העמסתה נעשתה בידי רשות שדות התעופה.
יחד עם זאת, לזכות המוביל עומדת ההגנה בסעיף 20 (1) לאמנה, הקובע:
“לא יישא המוביל באחריות אם יוכיח שהוא, משמשיו וסוכניו נקטו בכל האמצעים הדרושים למניעת הנזק או שלא הייתה בידיו או בידיהם כל אפשרות לנקוט בהם”.
כלומר, נטל הראיה מונח על כתפי המוביל. לכן חשוב מאוד לוודא כי המזוודה תויגה כנדרש ע”י דיילי הקרקע, משום שמרגע שהמזוודה הונחה על מסוע המטענים והליך השינוע החל, אין לחברת התעופה כל שליטה לגבי מיקומו של התיק בנקודת זמן מסוימת. לפיכך, חשוב לשמור את התיעוד על כך, אפילו על ידי צילום התג שהיה על גבי המזוודה.
אמנת כמונטריאול קובעת מגבלה של סכום פיצויי במקרה של איחור או אובדן של כבודה (1,131 זכויות משיכה מיוחדות לנוסע – 1,800 דולרים לכל נוסע).
עם זאת, חשוב לזכור כי פיצוי בגין איחור בקבלת המזוודה יהיה מן הסתם נמוך יותר מהפיצוי בגין איבוד המזוודה.
דוגמאות לפסקי דין בנושא כבודה
ברת”ק (ת”א) 23465-07-17 איבריה נ’ פלישר קבע בית המשפט בהתייחס להוראה האמורה כי “הסעיף מטיל על המוביל אחריות לפיצוי הניזוק במידה והיה איחור בקבלת הכבודה, אלא אם כן יוכיח, כי פעל באופן סביר כדי למנוע את הנזק או שהדבר היה בלתי אפשרי מבחינתו … משהאמנה קבעה סכום מרבי כולל, שבגינו יכול ויפוצה הנוסע הרי שבכך יש הבעת עמדה והתייחסות של החותמות על האמנה, כי זהו גדר הסיכון שעל חברת התעופה לקחת על עצמה.
הערעור על פסק הדין (23465-07-17) נדחה על ידי כב’ השופטת רביד אשר קבעה כי על פי ההלכה המחייבת בישראל, אכן ניתן לפסוק לנוסעים “פיצוי בגין נזק נפשי ועוגמת נפש במופרד וללא קשר לקיומו של נזק גופני”, והותירה את פסק הדין שניתן על-ידי בית משפט תביעות קטנות על כנו. יוער, כי לעמדה זו הצטרף גם כב’ השופט שנלר שפסק כי: “מקובלת עלי המסקנה לפיה מחד גיסא תוכר אותה עוגמת נפש כתוצאה מהעיכוב, ומאידך גיסא, גם האמור כפוף לתקרת הפיצוי… ” בהמשך לכך ציין כב’ השופט שנלר: “כי לעיתים הנזק “הנפשי” דהיינו אותה עוגמת הנפש בגין איחור, עולה עשרות מונים מעיכוב של העדר כבודה וכד’ ואין מקום כי מוביל שלא הצליח לעמוד בנטל הפוטרו מאחריות לא יפצה את הניזוק בגין עוגמת הנפש, אך כאמור תוך מקבלת תקרת הפיצוי”.
בנוסף, בת”ק 29029-06-17 גלדסטון נ’ פגאסוס, ובת”ק 13208-03-16 מלאיב נ’ ישראייר התייחס בית המשפט, בין היתר, לסוגיה של הוראות סעיף 29 לאמנה ושלל את האפשרות שסעיף זה מגביל את רכיבי הנזק בגינם ניתן לתבוע.
בת”ק 14290-03-17 מצא בית המשפט בהתנהלות הנתבעת טעם לפגם, ופסק כי הנתבעת לא שקדה באופן ראוי על השבת המזוודה לתובעים במהירות רצויה, והמזוודה הושבה ימים רבים לאחר מכן, ללא כל הסבר משכנע. התובעים תיארו שירות מזלזל בפנייתם, אשר אילץ אותם לפנות חזור ושנה לנתבעת בניסיון לברר מה עלה בגורל המזוודה, ולבזבז מזמן חופשתם בניסיון להבין להיכן נשלחה. במקרה זה חייב בית המשפט את הנתבעת בסך של 4,000 ₪ עבור החזר הוצאותיהם של התובעים, ובסך של 5,000 ₪ בגין עוגמת נפש, ובהוצאות משפט בסך של 500 ₪.
האם ניתן לקבל גם פיצוי בגין עוגמת נפש בעקבות איחור בקבלת המזוודה או בעקבות אובדן המזוודה?
אכן, בפסיקה ניתן למצוא קביעות, לפיהן בשנים האחרונות ניתן למצוא יותר ויותר פסקי דין בהם נקבע כי ניתן לפסוק פיצויים אפילו בגין עוגמת נפש על אף הוראות האמנה, וחרף יחוד העילה.
לעניין זה ראו פסק דינו של בית המשפט העליון ברע”א 8456/19 איבריה נתיבי אוויר ספרדיים נגד פלישר, שם נקבע כי ניתן לפסוק פיצוי לא ממוני בגין עוגמת נפש גם כנגד מוביל אווירי למרות אמנת מונטריאול.
חברת התעופה איבדה לי את המזוודה מה עושים?
במידה והיה לכם מקרה של אבדן מזוודה או כאשר מדובר במקרים של איחור בקבלת המזוודה, חובה עליכם למלא דו”ח עוד בנמל התעופה. חשוב להבין כי צעד זה הינו קריטי, משום שדו”ח זה מהווה תנאי בסיסי להוכחת אובדן הכבודה ואינו ניתן להשלמה בדיעבד.
בנוסף, מומלץ להגיש תלונה על כך לחברת התעופה מיד בקרות האירוע, ללא כל דחייה. חשוב שהפניה שלכם תעשה בכתב ולא פניה בעל פה מול הנציגים בשדה נניח או למשל בפניה טלפונית עם שירות הלקוחות של חברת התעופה. המלצתי היא לשלוח מייל מפורט על המקרה בנוסף לדו”ח התלונה. יתר על כן, חשוב מאוד לשמור את כל הקבלות שיש לכם על רכישת הציוד שרכשתם בעקבות אובדן המזוודה על מנת שיהיה לכם תיעוד על כך .
שאלות ותשובות נפוצות
המזוודה אבדה, התעכבה או ניזוקה? מה עליי לעשות בשדה התעופה במקרה של אובדן, עיכוב או נזק לכבודה?
זהו הצעד הראשון והקריטי. הרגע שבו אתם מבינים שהמזוודה שלכם לא נמצאת או שהיא הגיעה פגומה הוא רגע מלחיץ. מה עושים כשמזוודה אובדת או ניזוקה? הפעולה החשובה ביותר והמיידית שעליכם לבצע, עוד לפני שאתם עוזבים את אזור איסוף הכבודה, היא לגשת לדלפק אבדות ומציאות (Lost & Found) שם, יש לבצע דיווח על בעיית כבודה. זה רלוונטי גם במקרה של אובדן כבודה בשדה התעופה.
איזה טופס יש למלא (PIR – Property Irregularity Report)?
בדלפק אבדות ומציאות, עליכם למלא טופס רשמי הנקרא טופס PIR (Property Irregularity Report), המהווה דוח אי-סדירות כבודה. טופס זה הוא התיעוד הרשמי הראשוני של אובדן, נזק או עיכוב. הוא כולל את פרטיכם, פרטי הטיסה, תיאור המזוודה ותיאור הבעיה. חובה לקבל עותק חתום של טופס ה-PIR או מספר סימוכין שלו. מילוי טופס PIR מיד בשדה התעופה הוא תנאי בסיסי להוכחת האירוע ומהווה נקודת פתיחה הכרחית לכל תביעת פיצוי עתידית. ללא טופס זה, יהיה קשה מאוד להוכיח שהבעיה אירעה באחריות חברת התעופה. בנוסף, אם הכבודה ניזוקה, צלמו את הנזק מכמה זוויות עוד בשדה התעופה.
לפי איזו אמנה נקבע הפיצוי על אובדן כבודה (אמנת מונטריאול)?
המסגרת המשפטית העיקרית המסדירה את אחריות חברות התעופה לנזקי כבודה בטיסות בינלאומיות היא אמנת מונטריאול אשר אומצה בישראל באמצעות חוק התובלה האווירית. (אמנת מונטריאול כבודה היא האמנה הרלוונטית כיום; אמנת ורשה כבודה קדמה לה אך הוחלפה ברובה על ידי אמנת מונטריאול ברוב המדינות. האמנה קובעת משטר של אחריות כמעט מוחלטת על המוביל האווירי לנזקים הנגרמים לכבודה רשומה (שנשלחה לבטן המטוס) בזמן שהייתה באחריותו (מרגע הצ’ק-אין ועד קבלתה ביעד). זו אחריות חמורה – הנוסע אינו צריך להוכיח רשלנות (בכפוף לתקרת הפיצוי). סעיף 19 לאמנה קובע אחריות גם לנזק שנגרם מחמת איחור בתובלה אווירית של כבודה.
הקריטריון הקובע לזכאות לפיצוי אינו משך העיכוב בטיסה הראשונית, אלא מידת האיחור המצטבר בהגעה ליעדכם הסופי. גם אם סופקה לכם טיסה חלופית, הפיצוי הכספי מגיע לכם אם הגעתם באמצעותה ליעד באיחור כולל של 8 שעות או יותר מהשעה המקורית המתוכננת. לעומת זאת, במקרה שהאיחור הסופי ביעד היה קצר מ-8 שעות, לא תהיו זכאים לתשלום הפיצוי הכספי הקבוע בחוק, אם כי חובת חברת התעופה לספק לכם שירותי סיוע ולדאוג לטיסה חלופית עדיין קיימת
מהן זכויותיי ואיזה פיצוי מגיע לי אם המזוודה שלי אבדה (לא הגיעה ליעד)?
כאשר מזוודה שאבדה ולא נמצאה, אמנת מונטריאול קובעת תקרת פיצוי אובדן מזוודה.
מה נחשב אובדן?
אם המטען לא הגיע ליעד תוך 21 ימים מהמועד שהיה אמור להגיע, הוא נחשב רשמית לאבוד.
מה סכום הפיצוי המקסימלי על אובדן כבודה?
אמנת מונטריאול קובעת תקרה הנקובה ביחידות SDR פיצוי כבודה (“זכויות משיכה מיוחדות”). נכון לאפריל 2025, תקרה זו עומדת על כ-1,300 SDR ששווים בקירוב כ-1,800 דולר ארה”ב (כ-6,700 ₪, בכפוף לשערי חליפין עדכניים). זהו הפיצוי המקסימלי אובדן כבודה לנוסע, אלא אם מתקיימים חריגים.
מה הפיצוי המגיע לי אם נגרם נזק למזוודה שלי או לתכולתה במהלך הטיסה?
אם המזוודה הגיעה ניזוקה (מזוודה שבורה, קרועה, רטובה), אתם זכאים לפיצוי על נזק למזוודה או נזק לתכולת מזוודה. ראשית, הודעה על נזק: חובה להודיע לחברה בכתב על הנזק בתוך 7 ימים מקבלת המזוודה. סוג הפיצוי: תיקון המזוודה, החלפתה במזוודה דומה, או פיצוי נזק כבודה כספי בשווי הנזק (עד תקרת האחריות הכללית של כ-1,800 דולר). הוכחת הנזק: תעדו בצילומים והציגו קבלות אם ישנן.
מה הפיצוי המגיע לי אם המזוודה שלי הגיעה באיחור (עיכוב בהחזרת מזוודה)?
במקרה של איחור כבודה או עיכוב בהחזרת מזוודה, כאשר המזוודה מאחרת, מגיע לכם פיצוי על מזוודה שהגיעה באיחור. הודעה על עיכוב: יש להודיע בכתב תוך 21 ימים מהמועד שהכבודה הייתה אמורה להגיע מומלץ מיד ב-PIR.
האם אני זכאי להחזר על רכישת פריטים חיוניים בזמן שהמזוודה התעכבה?
כן. הפיצוי העיקרי הוא החזר הוצאות עיכוב מזוודה סבירות והכרחיות שנגרמו עקב היעדר הכבודה (למשל, קניית בגדים מזוודה מאחרת, מוצרי טואלטיקה). חובה לשמור קבלות! ההחזר כפוף לתקרת האחריות הכללית (כ-1,800 דולר).
האם אני זכאי פיצוי על עוגמת נפש מעיכוב?
פסק הדין התקדימי ברע”א 8456/19 איבריה נ’ פלישר קבע שסעיף 19 לאמנה כולל גם נזק לא ממוני (עוגמת נפש). לכן, בנוסף להחזר ההוצאות, ניתן לתבוע פיצוי גם על עוגמת הנפש שנגרמה (בכפוף לתקרה הכללית).
כיצד מגישים תביעה לחברת התעופה בגין בעיות כבודה ומהם המועדים להגשה?
אם פנייתכם הראשונית לחברה לאחר מילוי(PIR) לא נענתה כראוי, ניתן לשקול הגשת תביעה על כבודה. זה כולל תביעה על אובדן כבודה או תביעה על נזק למזוודה.
מועדים להגשת הודעה לחברה (לא תביעה משפטית):
נזק לכבודה: תוך 7 ימים מקבלת הכבודה. עיכוב בכבודה: תוך 21 ימים מהמועד שהייתה אמורה להגיע. חשוב: אי עמידה במועדים אלו עלולה לפגוע בזכות התביעה.
מועד הגשת תביעת כבודה
יש להגיש את התביעה לבית המשפט בתוך שנתיים ממועד ההגעה ליעד (או המועד המתוכנן).
מה לצרף לתביעה?
כתב תביעה כבודה מפורט, עותק PIR , כרטיסי טיסה ותג כבודה, צילומים (לנזק), קבלות (לעיכוב/ערך תכולה), התכתבויות קודמות.
מתי ניתן לקבל פיצוי מעבר לתקרת אמנת מונטריאול?
תקרת הפיצוי (כ-1,800 דולר) היא הכלל, אך יש חריגים: הצהרת ערך מיוחדת: אם הצהרתם על ערך גבוה יותר לפני הטיסה ושילמתם תוספת, התקרה תהיה הסכום המוצהר. התנהלות רשלנית חמורה: אם הוכח שהנזק נגרם בכוונה או בפזיזות רבתי של החברה (נדיר וקשה להוכחה). כבודה שנאסר להעלות למטוס: אם נאלצתם לשלוח פריט רגיש בבטן המטוס והוא ניזוק/אבד, ייתכן בסיס לאחריות מוגברת.
לסיכום: במקרה של בעיה עם כבודה, פעולה מהירה ונכונה בשדה התעופה (מילוי PIR), הודעה בכתב לחברת התעופה במועדים הקבועים ושמירת תיעוד וקבלות הם המפתח למימוש זכויותיכם וקבלת הפיצוי המגיע לפי אמנת מונטריאול.
אין במאמר זה כדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.