פיצוי במקרה של טיסה שהוקדמה
דף הבית » פיצוי במקרה של טיסה שהוקדמה
איך מוגדר ביטול טיסה ומתי מגיע פיצוי כספי?
הגדרת “טיסה שבוטלה” לפי החוק
רובנו רגילים לשמוע על עיכובים, אך מסתבר שגם “הקדמת טיסה” עשויה להיות בעיה. דמיינו מצב בו קיבלתם הודעה מהחברה שהטיסה שלכם במקום לצאת ב־17:00, תצא ב־08:00. לכאורה, אולי זה נראה סביר ואפילו נוח למי שרוצה להקדים להגיע ליעדו, אבל עבור אחרים – מדובר בבעיה משמעותית אם הם לא יכולים להגיע לשדה התעופה בזמן החדש.
לא כל עיכוב מוגדר אוטומטית כ”ביטול”. ככל שהטיסה המריאה בסופו של דבר בתוך פחות משמונה שעות מהמועד שתוכנן, היא עדיין תיחשב לטיסה “מעוכבת” בלבד, אשר מזכה את הנוסעים בשירותי סיוע (מזון, שתייה, תקשורת, לינה אם צריך וכו’) – אך לא אוטומטית בפיצוי כספי. ברגע שהעיכוב חוצה את רף שמונה השעות, רואה החוק בטיסה הזו כטיסה שבוטלה. באותה שורה, החוק מתייחס גם למקרים שבהם הטיסה הוקדמה ביותר משמונה שעות (ואתם מקבלים על כך הודעה מאוחרת) כאילו היא בוטלה, משום שהזזת טיסה הרבה קודם מהזמן המקורי עלולה לפגוע משמעותית בתוכניות הנוסעים.
סכום הפיצוי לפי מרחק הטיסה
כאשר הטיסה בוטלה (או התעכבה מעל שמונה שעות), אתם זכאים לפיצוי כספי ללא הוכחת נזק. סכום הפיצוי תלוי במרחק בין נמל המוצא לנמל היעד הסופי, ומעודכן מעת לעת על־פי מדד המחירים לצרכן. בגרסת החוק העדכנית לשנת 2024, למשל, הסכומים המשוערים הם:
- עד 2,000 ק”מ: כ־1,440 ש”ח
- 2,000 עד 4,500 ק”מ: כ־2,310 ש”ח
- מעל 4,500 ק”מ: כ־3,460 ש”ח
מה הפיצוי בטיסה שהוקדמה?
על פי חוק שירותי תעופה, הקדמת טיסה ביותר מ-8 שעות כאשר ההודעה על כך ניתנה פחות מ-14 ימים לפני מועד הטיסה, נחשבת כ”טיסה שבוטלה” ומזכה את הנוסעים בפיצוי כספי ובהטבות נוספות.
סעיף 8. (ב) לחוק טיבי קובע כי: נוסע שהונפק לו כרטיס טיסה לטיסה שמועד המראתה הוקדם ביותר משמונה שעות, וקיבל הודעה על כך כאמור בסעיף קטן (א), יהיה זכאי להטבות אלה:
(1) פיצוי כספי כאמור בתוספת הראשונה – פיצוי לפי מרחק הטיסה מנקודת המוצא אל נקודת היעד.
(2) השבת תמורה או כרטיס טיסה חלופי, לפי בחירתו של הנוסע.
לפיכך, בהתאם לס’ 8 לחוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע”ב-2012 הנוסעים זכאים לכרטיס טיסה חלופי או השבת דמי הטיסה, בהתאם לבחירתכם וכן לפיצוי הנקוב בתוספת הראשונה לחוק.
מתן פטור מלא, תוך הטלת העול על כתפיו של הנוסע, אינו עולה בקנה אחד עם העקרונות עליהם נשען החוק דנן, ואינו מתיישב עם הרציונל העומד ביסוד חקיקתו, לרבות מעמדו הצרכני, קרי, הותרת הנוסעים ללא סיוע במצב בו למעשה מבוטלת טיסה.
חשוב לזכור כי על חברת התעופה לעשות כל שביכולתה, כדרישת הסעיף, על מנת למנוע את ביטול הטיסה.
פסקי דין בנושא הקדמת טיסה – מהשנה האחרונה
בת”ק 34096-09-24 דן בית המשפט במקרה שבו טיסת החזור של התובעים הוקדמה בתשע שעות. שם נפסק כי בהתאם לסעיף 8(ב) לחוק, מדובר בטיסה שבוטלה. התובעים עשו שימוש בכרטיסי הטיסה ולכן אינם זכאים להשבה. עם זאת, זכאים הם לפיצוי הסטטוטורי הקבוע בתוספת הראשונה לחוק בסך של 2,310 ש”ח לכל נוסע, ובסך הכל לסך של 11,550 ₪ בגין הטיסה חזור. “פרשנות דווקנית של המונח “טיסה שבוטלה” עשויה להביא לתוצאות בלתי רצויות המעוותות את רצון המחוקק. תכליתו של חוק שירותי תעופה הייתה להטיל אחריות בלעדית על מפעיל הטיסה לפיצוי הנוסע בגין מחדלים שאינם באשמתו, והגורמים לאי הגעת הנוסע ליעדו במועד. פרשנות תכליתית המאפשרת הכללת טיסה שהוחמצה מבחינתו של הנוסע (על אף שיצאה בזמן מבחינת נוסעים אחרים), וזאת בשל מחדלי מפעיל הטיסה, עולה בקנה אחד עם חוק שירותי תעופה ומטרותיו”. (מתוך פסק הדין)
בת”ק 19193-12-24 נ’ ישראייר דן בית המשפט במקרה שבו התובעים רכשו כרטיסי טיסה לבודפשט ליום 20.8.24. הטיסה הייתה אמורה להמריא בשעה 19:25 אך יום קודם לטיסה קיבלו התובעים בשעות הבוקר הודעה כי שעת ההמראה הוקדמה ל- 09:20, משמע הקדמת שעת ההמראה ב- 10 שעות וחמש דקות. במקרה זה חייב בית המשפט את הנתבעת לשלם לתובעים סכום של 13,723 ₪.
בת”ק 52801-09-24 נ’ ארקיע דן בית המשפט במקרה שבו טיסה אשר הזמינה התובעת מהנתבעת, אשר הייתה אמורה להמריא מפריז לישראל בתאריך 11.8.23 הוקדמה. במקרה זה הנתבעת שלחה לתובעת הודעה על הקדמת הטיסה על הקדמתה ליום 10.8.23 שלושה ימים טרם מועד הטיסה המקורי. בכתב ההגנה, טענה הנתבעת כי הקדמת הטיסה נבעה בשל אירוע “חריג בלתי צפוי ונדיר” אשר לא היה בשליטתה – תקלה במנוע המטוס אשר גרמה להשבתתו. במקרה זה חייב בית המשפט את הנתבעת לשלם לתובעת סך של 12,216 ₪.
ת”ק 64094-01-22 נגד ישראייר “סעיף 8 בחוק שירותי תעופה, על שני סעיפיו הקטנים, קובע מהן ההטבות להן זכאי נוסע שטיסתו המריאה באיחור, כדלקמן: “(א) נוסע שהונפק לו כרטיס טיסה לטיסה שהמריאה באיחור של שעתיים לפחות מהמועד הנקוב בכרטיס הטיסה, זכאי לקבל ממפעיל הטיסה או מהמארגן מזון ומשקאות ושירותי תקשורת.”
תק (49131-06-23 נגד ארקיע “בחוק נתונה לחברות תעופה הרשות לערוך שינויים בתכנית הטיסה עד 14 ימים לפני מועד הטיסה. אמנם, רשות זו ניתנת בהקשרים אחרים… אך יש בכך כדי ללמד כי שינוי שנעשה זמן קצר לפני הטיסה, אשר אינו מאפשר לנוסעים להיערך מחדש, אינו גורע מחובתה של חברת תעופה לפצות את נוסעיה בגין הכרוך בשינוי כאמור.”
ת”ק 52801-09-24 נ’ ארקיע. שם דן בית המשפט במקרה בו טיסה שהייתה אמורה להמריא ביום 11.08.24 הוקדמה ולמעשה בוטלה. נקבע כי התובעת זכאית להשבת דמי כרטיס, פיצוי סטטוטורי ופיצויים לדוגמה בסך כולל של 12,216 ₪, בתוספת 1,000 ₪ הוצאות משפט.
מהן זכויות הנוסע במקרה של הקדמת טיסה?
פסקי הדין הללו הן רק חלק קטן מאוד ממאות פסקי דין אחרים בנושא. לכן, חשוב לזכור ולהבין שהנטל להוכיח כי חברת התעופה עשתה כל שביכולתה על מנת למנוע את ביטולה של הטיסה. לא כל טענה בעלמא של חברות תעופה יקימו להן את הפטור. לפיכך, ישנם מקרים רבים בהם נוסעים קיבלו פיצויים יפים ואף את הנזקים העקיפים שנגרמו להם בשל הקדמת הטיסה.
כיצד לממש את הזכויות שלכם?
דרישת הסבר בכתב: אם קיבלתם הודעת הקדמה, דרשו מחברת התעופה לפרט את השעה המקורית, השעה החדשה והאם מוצעת חלופה למי שלא יכול לטוס מוקדם יותר.
תביעות קטנות: אם החברה מסרבת להכיר באחריותה, ניתן לשקול הגשת תביעה קטנה, ולהתבסס על עיקרון ש”הקדמה משמעותית” שינתה את תנאי הכרטיס שלכם.
תיעוד הוצאות: אם נגרמו לכם הוצאות נוספות עקב ההקדמה (למשל לינה, מוניות ליליות), שמרו חשבוניות. הן יכולות להיות חלק מתביעה לפיצוי.
החזר כספי: אם ההקדמה אינה מתאימה ללוח הזמנים שלכם, ולמעשה מונעת מכם לטוס, ייתכן שתוכלו לדרוש החזר מלא של הכרטיס או הצעה לטיסה אחרת שאינה מקודמת.
פיצוי כספי: אם ההקדמה גדולה מספיק וגורמת לנוסע נזק משמעותי, ייתכן שהחוק רואה בכך כ”ביטול” הטיסה המקורית והצעת טיסה חדשה. במקרה זה, ייתכן שתהיו זכאים לפיצוי על פי חוק טיבי, אם בתי המשפט קיבלו טענה שהקדמה היא למעשה ביטול של הטיסה המקורית.
תקשורת מוקדמת: על החברה להודיע לכם מראש ובזמן סביר לגבי ההקדמה. אם הודיעו ממש ברגע האחרון, ואתם לא מספיקים להגיע לטיסה, זה עשוי לחזק את טענתכם לפיצוי.
סיכום
הקדמת טיסה מעל 8 שעות, כאשר ההודעה על כך ניתנה פחות מ-14 ימים לפני מועד הטיסה, נחשבת ל”טיסה שבוטלה” על פי החוק. במקרה כזה, הנוסעים זכאים לפיצוי כספי, להשבת תמורה או כרטיס חלופי לפי בחירתם, ולשירותי סיוע. הודעה מוקדמת על שינוי בזמני הטיסה צריכה להינתן לפחות 14 ימים מראש כדי שחברת התעופה תהיה פטורה מתשלום פיצוי.
אין לראות במאמר זה ייעוץ משפטי מחייב. בכל מקרה של ספק, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי